fbpx

Obiceiurile ne controleaza viata partea II

Salut

Ionut aici!

Poti citi prima parte facand clik aici

Vorbeam in prima parte despre ce sunt obiceiurile si cum se formeaza acestea prin repetitie iar mai apoi devin in mintea noastra ca niste programe instalate care ruleaza pe pilot automat.

Ti-am vorbit putin despre viata mea personala si cum arata o zi din ea. Astazi vreau sa iti vorbesc despre obiceiurile distructive  pe care daca nu le constientizam ajungem sa avem tot felul de convingeri limitate.

Un obicei distructiv este un comportament care iti distruge usor si sigur viata. Nici nu iti dai seama…

Pe vremea cand eram in liceu aveam tot felul de obiceiuri care imi faceau bine pe moment imi aduceau o stare de fericire temporara dar pierdeam de 10 ori mai mult in lumea reala.

Jocurile Video

Da, poate iti plac si tie, si mie mi-au placut. Imi aduc aminte dupa ce imi faceam cele 6-7 ore la scoala ajungeam acasa decat ce mancam si intram online si jucam jocuri pana noaptea tarziu. Bineinteles aveam sticla de Cola langa mine ( cam 2l ) Am fost prins in lumea jocurile cam 7 ani pana am terminat scoala. Ei bine asta a fost un obicei enorm de distructiv atat pentru mine cat si pentru oricine il are, hai sa iti explic si de ce.

Cand te izolezi de oameni, de societate, de prieteni, si esti doar tu si un laptop si un joc vei ramane mult si bine captivat acolo si nici nu sti cum trece tipul. Esti fericit pentru ca in creier se elibereaza dopamina,  si serotonina iar comportamentul devine tot mai greu de lasat. Si uite asa trec zilele si la un moment dat iti dai seama ca ai ajuns doar un inadaptat social si ai mult de munca sa rezolvi asta. Te asigur, nu vrei asta, asa ca nu face gresala sa te izolezi de lumea doar pentru a te juca.

Mancarea nesanatoasa

Pot spune ca toti acesti ani de scoala au fost doar cu obiceiuri proaste. O zi obisnuita din viata mea si a altora incepea cu fast-food si se termina cam tot la fel. Corpul este o reflectie a stimei tale de sine, corpul nu minte niciodata. Norocul meu a fost ca intodeauna am avut un fizic mai slab si nu am reusit sa ma ingras. Dar in schimb eram mai tot tipul obosit din cauza mancarii proaste sa nu mai vorbesc de sticla de cola care iti provoaca o stare de agitatie si nervozitate continua si cu jocurile video era ceva de exceptie.

Ceea ce mananci iti influenteaza starea de spirit. Emotile tale pot fii negative sau pozitive si din cauza a ceea ce mananci. Un corp obosit nu va avea niciodata o stare de enrgie optima si un vibe pozitiv.

Incepi de azi si vezi ce mananci cel mai des si daca nu e ce trebuie incepi si fa o schimbare, si starea ta de spirit se va schimba te asigur.

Acceptarea a orice

Cand eram mic acceptam aproape orice, faceam pe plac la toata lumea. Daca cineva avea nevoie de ceva eram primul care se oferea pana oamenii au prins ideea si au inceput sa profite de asta. Si te asigur ca pentru asta platesti cu increderea si stima de sine care este un pret enorm de mare.

Cand faci pe plac la toata lumea nu faci decat sa iti spui singur urmatoarele:

”Nu am o viata asa interesanta, hai sa o fac pe a altora mai frumoasa”
Pentru toate astea te asigur ca vei plati cu stima si increderea in sine, si daca nu ma crezi uite-te la urmatoarele aspecte.

Iti este frica sa spui ce gandesti chiar daca ai fost deranjat de ceea ce ti-a spus cineva ?
Iti este frica sa spui ”NU” ?
Iit este frica sa pierzi ( prieteni, lucruri, bani, orice ) ?
Iti este frica sa esuezi ?
Iti este frica ca vei ramane singur daca nu faci ce vor altii ?

Raspunde sincer la intrebarile de mai sus si iti vei dea seama singur daca ai o stima de sine buna sau scazuta. In acelasi timp daca la majoritatea intrebarilor raspunsul este pozitiv ti-a fost afectata si increderea in sine.
Cand nu mai ai incredere in tine simti ca nu poti face nimic dara ajutorul cuiva.
Iti recomand sa incepi chiar dupa ce termini de citit acest articol sa nu mai faci pe plac tuturor si sa iti faci o viata pe care sa o legi de un scop te asigur ca totul se va schimba radical.

Lenea si nepasarea

Cand nu iti pasa de viata ta si lasi totul sa curga de la sine si te bazezi pe noroc sau destin te asigur ca vei ajunge frustrat/a si suparat/a pe viata.

Stiu cat de greu e sa iesi din zona de confort si sa faci actiuni specifice care sa te inalte si sa iti schimbe viata in bine. Am fost acolo ! Intr-o zi am sa scriu un articol despre cum am reusit sa ies din zona de confort si cum mi-am schimbat viata radical.

Pana atunci iti dau cateva detalii. Daca iti place sa te complaci in zona de confort unde e cald si bine si nu iesi afara sa infrunti provocarile vietii, sa iti descoperi ce abilitati ai sa le dezvolti ,sa esuezi si sa te ridici dinou si mai puternic, te asigur ca vei ajunge la o frustrare mare.

Totul este despre evolutie.Imagineaza-ti cum ar fii sa fie numai vara sau numai iarna… Groaznic! Nici tu nu trebuie sa ramai doar asa cum esti, trebuie sa iesi din zona de confort unde nu mai ai siguranta si sa devii cea mai buna versiune a ta. 

In articolul urmator am sa iti scriu cum era viata mea pana la 18 ani si cum totul s-a schimbat iar azi sunt aici si fac ceea ce imi place iar intr-o zi voi traii din asta.

Pana data viitoare te las cu bine si incearca sa identificice obiceiuri distructive pe care le mai ai in afara de ce ti-am scris eu. Cum spuneam, un obicei distructiv este ceva ce iti face rau fizic, emotional, si sufleteste. Afla ce este acel ceva si scapa de el.

Ionut Vîlceanu

Materializam Vise