fbpx

Obiceiurile ne controleaza viata

Salut,

Azi vreau sa iti vorbesc despre obiceiurile care ne controleaza viata si cum unele sunt pe pilot automat.

Cu cateva zile in urma am facut un video pe instagram in care eram in parc si iti vorbeam despre ce am deschis nou si cum acest site este unul dedicat dezvoltarii tale.

In mare partea o zi din viata noastra ruleaza dupa obiceiurile pe care le aveam. Marea majoritatea dintre acestea sunt ca niste programe instalate in mintea noastra. Ai vazut cand pornesti un calculator dupa incarcarea windows-ului iti pornesc niste programe automat care ruleaza si fara ca tu sa stii de ele. Ei bine, asa este si cu obiceiurile sunt ca niste programe care ruleaza automat fara ca tu sa fii constinet de ele.

Ne folosim de partea logica a mintii mai exact ce cortexul prefrontal. Aici se afla logica, cu care luam decizii, gandim, analizam. Iar undeva mai jos se afla subconstientul, unde sunt instalate aceste obiceiurile ale noastre pe care le-am repetat destul de multe ori incat acum ruleaza fara ca noi sa mai depun efort sa le facem.

Iti amintesti cand erai mic ca nu stiai sa mergi in picioare ? A trebuit sa te tina parintii de ambele maini sa ai echilibru iar tu sa incerci sa faci primii pasi. Ai facut primii pasi, dupa te-au lasat sa incerci si singur, ai mai facut cativa pasi, ai cazut, te-ai ridicat si iar ai cazut si iar te-ai ridicat. Pana intr-o zi in carea ai reusit sa iti mentii echilibrul si sa mergi singur pe picioare. In acel moment prin repetitie ai instalat acest obicei de a merge, o facem automat, nu cred ca exista cineva care cand se da jos din pat dimineata se gandeste cum trebuie sa mearga. Pur si simplu o face automat.

Putem avea obiceiuri sanatoase si distructive

Hai sa iti zic cum decurge o zi din viata mea cu obiceiurile pe care mi le-am instalat dealungul timpului.

Ma trezesc dimineata cam pe la 7 pentru a avea timpul meu pana intru la job In acest timp intru si fac ceea ce imi place, scriu, citesc, fac materiale video, si dezvolt noi strategii de marketing. Si multe altele din aceast domeniu, pentru ca imi plac afacerile,vanzarile, marketingul, si tot ce tine de evolutie. Dupa ce imi termin aceasta rutina de cateva ore ( cam doua ) in fiecare zi ies in parc, chiar vorbeam in video despre acest obicei ca este sanatos si foarte fain in acelasi timp. Mi l-am instalat anul acesta dupa ce am participat la un program online de schimbare a stilului de viata l-am repetat de suficient de multe ori incat acum este ca spalatul pe dinti.

Iesitul in natura zilnic

Iesitul in natura este minunat, in primul rand te detensioneaza de la viata agitata si in continua fuga. In timp ce practic acest obicei sunt recunoscator pentru tot ceea ce am ( este o unealta foarte puternica ) cand esti in fiecare zi recunoscator pentru tot ceea ce ai, in creier se elibereaza un hormon numit serotonina care iti aduce o stare de fericire si implinire si te face sa vezi mult mai amplu viata si ce ai de facut in continuare. Iti recomand sa incerci si sa repeti de suficient de multe ori incat sa te ajute si pe tine.

Cititul in natura

Acest obicei te aduce intr-o stare de flux ( daca iti place sa citesti ) si te conecteaza cu cartea si cu natura in acelasi timp, efectiv esti doar tu cu natura linistita, aerul curat si o carte buna. Nu iti mai spun ca intelegi totul mult mai bine si poti forma niste strategii mult mai usoare de a pune in aplicare ceea ce citesti.

Seara dupa ce imi termin si datoria la job imi aloc cateva ore pentru a conecta cu oamenii, pentru a purta discutii si pentru a stabili conexiuni emotionale puternice si de durata.

Viata sociala bogata

Nu am fost mare expert aici o buna perioada, dar am vazut ca este exential sa ai un grup, sa ai prieteni, si sa ai activitate impreuna cu ei. Daca esti un lup singuratic, nu faci decat sa acumulezi niste temeri si sa ai o fobie sociala. Iti recomand daca esti mai introvertit ca si mine in ciuda a tot ce iti spune mintea trebuie sa iesi afara si sa cunosti persoane noi. Chiar si necunoscute si o sa vezi cum viata se schimba treptat.

Acum ti-am vorbit despre obiceiurile sanatoase ( unele dintre ele ) pe care eu  mi le-am instalat dealungul timpului si imi creeaza o viata frumoasa. In urmatorul articol o sa iti vorbesc despre obiceiurile distrucitve pe care le aveam si poate ca le ai si tu unele dintre acestea si cum iti distrug dreptat viata si increderea in sine.

Ma bucur ca ma citesti si ca esti aici sa iti schimbi stilul de viata si mentalitatea.

Nu uita sa te abonezi le newsletter si sa fii primul care primeste noile materiale pe care le scriu si in acelasi timp materiale gratuite personalizate direct in casuta de e email. O poti face completand mini-formularul care se deschide din dreapta ecranului sau iti apare pe ecran in varaianta pe moibil. Ofera un share pe retelele de socializare daca ti-a placut si ti-a schimbat viziunea acest articol.

-Ionut Vilceanu-

Materializam Vise